A hajótest gyártása

Büszkék vagyunk rá, hogy valamennyi Dufour vitorláshajó Franciaországban, La Rochelle városában készül. Minden általunk készített hajóban ötvöződik az innovatív high-tech építési technika a tapasztalt mesteremberek munkájával. A munka, a hajótest építésével kezdődik amit most lépésről lépésre megmutatunk.

Valójában minden hajótest születése az öntőforma előkészítésével kezdődik. A kiindulási alap egy hibátlan, rendkívül magas minőségű és tisztaságú polírozott két részből álló öntőforma, amit több rétegben géllel fújnak be. Ez munkafolyamat nagyon fontos és kényes, hiszen ez a réteg alkotja a későbbi hajó külső megjelenését. A száradást követően a gélrétegre elkezdik felvinni az üvegszál, gyanta és más egyéb anyagokat, amivel kialakul a hajótest formája.

Lassan kezd a hajótest formát ölteni, és már látható az is, ahogy felkerültek a gyanta és az üvegszál rétegek. Az is megfigyelhető, hogy a kormánylapát körül extra megerősítést kapott a test. A hajótestek egy különleges hengerben épülnek (alsó képen látható), hogy gyártás során lehessen őket forgatni. Ez technika megkönnyíti a munkások dolgát, amikor a különböző rétegekkel kell bevonni a hajótestet.

Ezen a képen alulnézetből látható a hajótest öntőformája. Az ősmintának extrém kritériumoknak kell megfelelnie annak érdekében, hogy minden legyártott hajótest tökeletes minőségben kerüljön ki belőle. Itt láthatják azt is, hogy hogyan lehet őket helyben forgatni. A forgatás felgyorsítja a folyamatot és javítja a minőséget, ugyanis sokkal egyszerűbb vele dolgozni, mint a statikus öntőformákkal.

Minden Dufour hajótest 50 láb alatt tömör üvegszálból készül. De a az 512GL (fenti kép) és az 560GL üvegszálból a vízszint alatt, és PVC szendvics szerkezettel a vízszint felett. Ezzel növelve erőt és merevséget.

Ezen a képen az látható, ahogyan egy szakember több rétegű üvegszállal és gyantával megerősíti a nagy teherbírású területeket. Többek között ilyenek a vantnibekötések és a tőkesúly körüli részek. A Dufour a hajótest gyártásához két részből álló öntőformát használ. Ez a módszer megkönnyíti a hajótest kivételét az öntőformából és lehetővé teszi azt is, hogy egy elegáns befelé néző peremet alkossanak.

Most, hogy elkészült a hajótest beépítésre kerül egy strukturális PVC rácsszerkezet, mely növeli a test merevséget
és biztosítja a hajó kereszt és hosszanti stabilitását. Ezen a képen az is jól látható, hogy néz ki a befelé néző perem,
valamint az is hogy, hol vannak a kész hajótesten az extra megerősítések.

Az építés stádiumaiban minden apró részletre való odafigyelés azt eredményezi, hogy az elkészült hajótestek kivétel nélkül letisztultak, erősek és gyorsak. Mi soha nem vagyunk elégedettek és mindig a maximumra törekszünk. Ezért gyáregységeinkben folyamatosan a legújabb technológiát alkalmazzuk.

Mindig törekszünk a teljesítmény és a hatékonyság javítására, de ugyanakkor hiszünk abban is, hogy az üzemünk legyen ugyanolyan szép, mint a hajók, melyek benne készülnek. Ezért a gyártó helységeket és az irodákat is a minőség, a letisztult formavilág és a francia elegancia jellemzi.