Dufour 37
Tervező: Felci Yacht Design
Modellév: 2022
Hajóhéj gyártási technológiája: Infusion
Fedélzet gyártási technológiája: Vákuum injektált

Virtuális séta

Dufour 37

A legújabb Dufour helykínálata nagyobb, mint bármelyik másik hajó a méretkategóriában.

A Dufour az elmúlt évtizedek során számos átalakuláson ment keresztül – és mégis mindig hű maradt önmagához. Az egyik állandó elem Umberto Felci, olasz tervező, akinek „tollából” a legutóbbi három generáció származik. És bár a Dufour 37-et kényelmes túrázásra optimalizálták, vannak benne sportos elemek is. A fedélzet felé keskenyedő hajótest és a vízvonal fölött elhelyezkedő peremek miatt stílusában olyan modern óceáni vitorlásokra emlékeztet, mint a Class 40 vagy az Imoca 60.

Hosszához képest azonban a Dufour meglepően széles – szélesebb, mint bármelyik közvetlen versenytársa. A jelenség az orrban a leginkább feltűnő, mely a tat felől nézve hamar teltté válik. Umberto Felci azonban ízlésesen elegánssá tette ezt a részt, vizuálisan megnyújtva a szabad oldalmagasságot.

Nicolas Bérenger, vezető termékmenedzser: „Mivel ez a hajó sokkal nagyobb életteret kínál, mint a 32-es és mint elődje, a Dufour 360, olyan típusmegjelölést választottunk, amely a legjobban tükrözi ezt.”

És valóban, a gyárnak sikerült olyan tágasságot teremtenie, amely ebben az osztályban korábban ismeretlen volt. A Dufour nem kevesebb, mint három felszereltségi változatot kínál az új modellhez:

  • az „Easy” változatot elsősorban a charterpiacra szánják, önváltós fockkal és csak két csörlővel a kokpitban
  • az „Ocean” verzió stiftes kocsi segítségével állítható génuával rendelkezik, és két plusz csörlővel a kokpitban, genakker használathoz előkészítve.
  • a „Performance” kivitelen fekete festésűek a szerelvények, és összesen hat – közepes és nagy méretű – csörlő van rajta. Itt a nagyvitorla schottjának behúzópontja nem a kabintetőre kerül, hanem a kokpit padlójához rögzítik, ahonnan az előre megy az árbóchoz, onnan mindkét oldalon vissza a hátsó csörlőkhöz.

Mindegyik változat rengeteg helyet kínál a fedélzeten. A kormányállást a lehető leghátrébb helyezték, amivel megnövelték a teret. A kokpitpadok alacsonyak, de jól méretezettek, viszont a nagy és tágas hátsó kabinok miatt szűkös bennük a tárolókapacitás (és csak jobb oldalon van). Kiegészítésként azonban a jobb oldali kormányállás alatt található egy jó köbméteres rekesz.

A viszonylag széles oldalfedélzeteknek köszönhetően az előre vezető út biztonságosan járható. Az orrfedélzeten, a felépítmény előtt nagy felület invitál napozásra, de elegendő helyet kínál egy dingi számára is. Itt a horgonykamra fedele sem zavarja meg a vizuális egységet, a szekrény az orrkabin felől érhető el.

Mélyre nyúló kormánylapjának köszönhetően a Dufour 37 megbízhatóan manőverezhető, motorozva és vitorlázás közben is közvetlenül reagál a kormánymozdulatokra, jó visszajelzéseket ad. Tíz-tizenkét csomós szélben 5,6-6,1 csomó között cirkál, genakker alatt 7,5-8,4 csomó közötti értékeket mutatnak a műszerek. 16 csomóban folyamatosan 8-9 csomó között halad ejtett menetekben, míg cirkáláskor stabilan tartja a 6,5 csomót, valamint a 45 fokos szöget a széltől.

Nem csalódik benne az sem, aki komfortja miatt választja a modellt, a 37-es a méretéből fakadó korlátokon belül igazi csoda. Bár a bejárat közelében lévő fedélzeti merevítő lokálisan csökkenti a belmagasságot, a szalonban már minden rendben. A világos fa elemek, a világosszürke kárpitok és munkafelületei, valamint a nagy fedélzeti és oldalsó ablakok rendkívül hívogatóvá teszik a belteret.

Összesen hat fekvőhely van a három kabinban, ehhez jön még kettő a szalonban. Ha lemondunk a második hátsó lakrészről, nagyobb fürdőt és tárolóhelyiséget kapunk cserébe. A fekvőhelyek alatt és a fenti szekrényekben rengeteg a tárolóhely. Az orrkabinban hatszögletű a matrac, de mellé behelyezhetők háromszög alakú párnák, amiknek köszönhetően a fejrész 2,37 méteresre szélesedik. A hátsó kabinok fekvőhelyei 2,02 x 1,50 méteres méretükkel több mint megfelelők.

Hogy megéri-e a pénzét? Ez elsősorban az egyéni igényektől és költségvetéstől függ. Léteznek a piacon ekkora hajók kevesebb pénzért, de egyik sem kínál annyi helyet, annyi fényt, olyan modern kialakítást, mint a Dufour 37, és egyik sem nyújt nagyobb vitorlás élményt.

Műszaki adatok

Teljes hossz:
10,77 m
Max. szélesség:
3,8 m
Merülés tavi tőkesúllyal:
1,6 m
Alapvitorlázat:
Telelattnis nagyvitorla - önváltó flock
Genoa:
25,9 m2
Vízvonal hossz:
9,31 m
Nettó tömeg:
7674 kg
Üzemanyagtank mérete:
160 l
Vitorlázat:
60 m2
Motor teljesítménye:
18,8 LE
Hajótest hossz:
9,99 m
Merülés:
1,9 m
Víztartály mérete:
180 l
Nagyvitorla:
33 m2
Opcionális motor:
30 LE

Fedélzet

Választható kabinelrendezések

Érdekli a modell? Írjon nekünk!